Новости

30.08.2019

Два македонски филма номинирани за Европските филмски награди

за Европските филмски награди

23.07.2019

„Господ постои името ѝ е Петрунија“ ќе се натпреварува за Lux Film Prize 2019

Селектирани 3-те филма-Lux Film Prize

08.07.2019

MakeCoProDOX Forum: open call

1st Co-production Forum for documentaries

08.07.2019

МЕДИА Деск МК на Beach Film Festival

Панел & Отворени МЕДИА денови

01.07.2019

Два македонски филма номинирани за LUX Prize 2019

Двата македонски филма „Господ постои името ѝ е Петрунија“ во режија на Теона Митевска и „Медена земја“ во режија на Тамара Котевска и Љубомир Стефанов се номинирани за LUX Prize 2019 награда за филм на Европскиот Парламент. Официјалната селекција беше објавена на 30 јуни 2019 на 54-от филмски фестивал Карлови Вари. Селекцијата е направена од дваесет […]

03.06.2019

Консултативна средба за повикот „Дигитално поврзување на културата и аудиовизуeлните содржини“

Пријавете се за консултација

06.05.2019

2 македонски фестивали добија МЕДИА поддршка

62.000 € за „Браќа Манаки“ и “Македокс“

16.04.2019

Интервју со Ѓорче Ставрески

Креативна Европа МЕДИА Деск МК во соработка со Агенцијата за филм на Република Северна Македонија во рамките на 22. Скопски филмски фестивал организира интензивната тренинг програма предводена од Брајан Мекгил „Умешноста на добриот пичинг: подготовка и пракса“. По тој повод зборуваме со режисерот и сценаристот Ѓорче Ставрески на тема пичиниг. Ѓорче Ставрески со филмот „Исцелител“ беше учесник на неколку пичинг […]

05.04.2019

Тренинг програма: отворено пријавување

Умешноста на добриот пичинг: подготовка и пракса

14.03.2019

Златна рамка