Новости

08.11.2018

Форум „Крупен план на филмските фестивали во Македонија“

МЕДИА Деск МК на 12-ти и 13-ти ноември, во рамките на 17-от филмски фестивал „CINEDAYS“,  иницира и организира Форум кој за прв пат на едно место ќе собере 12 филмски фестивали од Македонија.   На Форумот ќе учествуваат директорите на: ИФФК Браќа Манаки, Скопски филмски фестивал, Синедејс, Македокс, ЕХО фестивал на планински филм, Анимакс Скопје […]

09.10.2018

30 европски видео игри поддржани со 3.719.720 €

Излегоа резултатите од последниот повик за „Развој за видео игри“ на МЕДИА.  30 видео игри од 12 европски земји добија вкупна поддршка од  3.719.720 €.  Германија доби поддршка за 7 видео игри, додека Полска, Норвешка и Шпанија по 3 видео игри. Сите компании, нивните проекти и точниот буџет може да ги проверите на  https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/selection-results/support-for-development-of-european-video-games-2018_en 

05.10.2018

„11 зошто, 11 затоа“ МЕДИА и Македонија

20.09.2018

МЕДИА Деск МК на 39-то издание на Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“

МЕДИА деск Македонија на 23.09.2018 во хотел Епинал-Битола ќе го организира настанот “The 1-st Close up gathering in honour of international cinematographers” во рамките на 39-от ИФФК „Браќа Манаки“. Идејата за овој настан е да го означи почетокот на серијата средби таканаречени „Close ups“, иницирани од МЕДИА Деск МК, кои ќе се оддржуваат во текот на годината со цел одблизу да се спојуваат […]

31.08.2018

Проект за онлајн дистрибуција по трет пат поддржан од МЕДИА

Дистрибутерската куќа „Катавеј“, трета година по ред доби поддршка од Креативна Европа МЕДИА на повикот за Онлајн дистрибуција, во висина од 180.000 евра. Нивниот проект „Cinesquare VOD Platform“ е еден од 30-те селектирани, од вкупно 85 пријавени проекти, кои годинава добија поддршка од подпрограмата МЕДИА на „Креативна Европа“.

22.08.2018

Инфо ден за Креативна Европа во Велес

На 24 Август, со почеток во 12 часот, во Електронската сала на Општина Велес, ќе се одржи информативна сесија за Креативна Европа, потпрограми Култура и МЕДИА.

13.08.2018

Работилница со Пирјо Хонкасало

Реалноста режира, ние правиме филмови Фестивалот за креативен документарен филм „Македокс“, во соработка со Канцеларијата „Креативна Европа“ – МЕДИА во Македонија, ја организира работилницата „Режирање реалност“ со наградуваната финска режисерка Пирјо Хонкасало. Со неа учесниците ќе можат не само да зборуваат, туку и да го видат умешното користење на документарниот јазик во нејзините филмови „Три […]

17.07.2018

Креативна Европа со серија настани во Охрид

МЕДИА забава со Фолтин и DJ Rootboy за затворањето на Beach Film Festival По одржаните инфо сесии во Куманово, Битола, Тетово и Струмица, Канцелариите на Креативна Европа (потпрограми Култура и МЕДИА), во текот на оваа недела ќе реализираат серија настани во Охрид. Имено на 20 јули 2018 во Општинска сала во Охрид, со почеток во […]

10.07.2018

Инфо сесии за Креативна Европа

Во текот на јули ќе се одржат инфо сесии за потпрограмите Култура и МЕДИА на Креативна Европа во Куманово, Битола, Тетово, Струмица и Охрид. Распоред на настани: 11 јули 2018, Занатски дом, Куманово – 11.00 часот 12 јули 2018, НУ Завод и музеј Битола, Битола  – 12.00 часот 13 јули 2018, Општинска сала Тетово – 13.30 часот 16 јули 2018, Дом на АРМ, Струмица – 20.00 часот 20 јули 2018 Општинска сала, Охрид – 11.00 часот „Инфо сесија за Креативна Европа – Потпрограма Култура, Категорија: Проекти за соработка“ 20 јули 2018, Филмска Aкадемија, […]

21.03.2018

МЕДИА Инфо Ден 04.04.2018

На 4Април 2018, во Џебното Кино на Младинскиот Културен Центар, со почеток од 11.00 часот ќе се одржи МЕДИА Инфо Сесија, со фокус на повиците за „Развој на проекти“ и „Филмски Фестивали“. 11:00 Презентација за Креативна Европа – МЕДИА, фокус на: „Развој на проекти“ и „Филмски Фестивали“, Владимир Стојчевски, Канцеларија за Креативна Европа МЕДИА, Македонија 11:40 Презентација на српските искуства со […]