За Програмата

Финансиска поддршка за европскиот филм и аудиовизуелни индустрии

Photo by Julien Andrieux

Финансирање

Отворени повици

Мрежи на Европски Кина

Линк: Networks of European Cinemas (CREA-MEDIA-2024-CINNET) Мрежи на европски кина е поддршка насочена кон поддршка на значителен дел од ненационални европски филмови за зголемена публика и обновено кино искуство. Покрај промоција на европските филмови, овој повик има за цел приспособување на деловните практики на европските кина во однос на одржливост, вклученост и пристапност, како и развој на еколошката индустрија. […]

Европски Развој на Mали Групни Проекти 2024

Линк: European mini-slate development (CREA-MEDIA-2024-DEVMINISLATE) Европски развој на мали групни проекти е поддршка насочена кон поттикнување на конкурентноста и зголемување на економската вредност на пазарот на европските независни продуцентски куќи  кои потекнуваат од држави со мал продукциски капацитет. Целта на овој повик е да го зголеми капацитетот на продуцентите од државите со низок аудиовизуелен капацитет […]

Развој на Eвропски копродукциски проект

Рок за пријавување: 6 Март 2024

Европска Филмска Дистрибуција

Рок за пријавување: 25 Април 2024

Пазари и Вмрежување

Рок за пријавување: 18 јануари 2024

Филмови во Движење 2024

Рок за аплицирање: 14 март и 18 јули 2024

Европски ВОД Мрежи и Оператори 2024

Рок за аплицирање: 9 април 2024

Развој на видео игри и VR/AR содржина

Рок за аплицирање: 24 Јануари 2024

ТВ и Онлајн содржина 2024

Рок за аплицирање: 13 декември 2023

Иновативни алатки и Бизнис модели 2024

Рок на аплицирање: 25 јануари 2024

Европски Развој на Групни Проекти 2024

Рок на аплицирање: 13 декември 2023

Мрежа на Европски Фестивали

Рок на аплицирање: 11 април 2024

Развој на публика и филмска едукација

Рок на аплицрање: 30 март 2023 | 17:00ч.

Европски филмски фестивали

Рок за апилицирање: 9 март 2023 | 17:00ч.

Развој на европски копродукциски проект

Рок за аплицирање: 26.04.2023 | 17:00 ч

Европска филмска продажба

Рок на аплицирање: 20.06.2023| 17ч.

Европски ВОД мрежи и оператори (2022)

Рок на аплицирање: затворен

Европски развој на мали групни проекти

Рок за аплицирање: 01.06.2023 | 17:00ч.

Развој на видео игри и VR/AR содржина

Рок на аплицирање: 01.03.2023 | 17:00ч.

ТВ и онлајн содржина

Рок за аплицирање: 17.01.2023| 17:00ч. и 16.05.2023 | 17:00ч.

Култивирање на европски медиумски таленти и вештини (2022)

Рок за аплицирање: затворен

Иновативни алатки и деловни модели

Рок за аплицирање: 24.01.2023 | 17:00ч.

Европски развој на групни проекти

Рок за аплицирање: 25.01.2023 | 17:00ч.

Европска филмска дистрибуција

Рок на аплицирање: 24.04.2023 | 17:00ч.

МЕДИА 360° (2022)

Рок за аплицирање: затворен

Мрежа на европски фестивали

Рок на аплицирање: затворен

Филмови во движење

Рок на аплицирање: 17.03.2023 | 17:00ч. и 04.07.2023 | 17:00ч.

Новости

14.03.2024

Rise and Shine 2024 година

Rise and Shine е работилница за развој на анимација и пичинг за млади таленти и нивните кратки филмови. Rise and Shine се во потрага по млади филмаџии на анимација да присуствуваат на настан за развој на анимиран проект во два дела на Светскиот фестивал на анимиран филм – Анимафест Загреб и Меѓународниот фестивал за анимиран […]

14.03.2024

CEE Форум за анимација 2024

CEE Форумот за анимација го најавува своето 12-то издание, во форма на пичинг и копродукциски настан за анимирани проекти, вклучувајќи нивна организација и финансирање. Аниматорите, режисерите и професионалците од индустријата се поканети да ги поднесат своите дела, а апликациите се отворени за сите европски анимирани проекти во развој во следниве 4 категории: Играни филмови (минимум […]

23.11.2023

Јавен повик за поддршка за филмови на Европски филмски пазар

EFP (European Film Promotion) објавува јавен повик за поддршка за продажба на филмови за поднесување кампањи за дигитална промоција на неодамнешни европски филмови до купувачи и дистрибутери во земји надвор од Европа на Европскиот филмски пазар (EFM) (15 – 21 февруари 2024 година) Германија – онлајн. Ве молиме поднесете апликации преку следниов линк:  https://application.efp-online.com/ Краен […]

23.11.2023

Отворен повик за меѓународни продуценти пренасочени кон анимација

CEE Animation и Clermont-Ferrand Short Film Market повторно соработуваат оваа година за да ја донесат работилницата за анимација во Клермон-Феран. 4-дневната работилница е отворена за меѓународни продуценти од сите области на филмската и аудиовизуелната индустрија кои се заинтересирани за продукција на анимирани филмови или тек допрва сакаат да навлезат во овој сектор – по можност, […]

ФИНАНСИРАЊЕ

Потпрограмата МЕДИА им овозможува поддршка на независните европски продуценти при развој на филмски проект, дистрибуција и промоција на завршени филмови, како и пристап до филмски маркети и фестивали. Освен што промовирa нови технологии и кофинансира програми за стручно усовршување во секој период од кареиерата на филмските работници, доделува и поддршка која им го олеснува пристапот до финансии.

КАКО ДА АПЛИЦИРАШ?

За инструкции во однос на апликациите контактирајте ја канцеларијата на Креативна Европа за потпрограмата МЕДИА, при Агенцијата за филм на Република Северна Македонија.

Контакт: МЕДИА Деск МК

Е-мејл:  media@ced.mk

Поштенска адреса:

„Агенција за филм на Република Северна Македонија“
ул. 8 Март бр. 4, 1000 Скопје, Северна Македонија

Тел. +389 2 3224 100 / факс. +389 2 3224 111