Новости

23.11.2023

Јавен повик за поддршка за филмови на Европски филмски пазар

EFP (European Film Promotion) објавува јавен повик за поддршка за продажба на филмови за поднесување кампањи за дигитална промоција на неодамнешни европски филмови до купувачи и дистрибутери во земји надвор од Европа на Европскиот филмски пазар (EFM) (15 – 21 февруари 2024 година) Германија – онлајн. Ве молиме поднесете апликации преку следниов линк:  https://application.efp-online.com/ Краен […]

23.11.2023

Отворен повик за меѓународни продуценти пренасочени кон анимација

CEE Animation и Clermont-Ferrand Short Film Market повторно соработуваат оваа година за да ја донесат работилницата за анимација во Клермон-Феран. 4-дневната работилница е отворена за меѓународни продуценти од сите области на филмската и аудиовизуелната индустрија кои се заинтересирани за продукција на анимирани филмови или тек допрва сакаат да навлезат во овој сектор – по можност, […]

09.10.2023

Креативна Европа Медиа МК на 44-то издание на ИФФК „Браќа Манаки“

Меѓународниот филмски фестивал на кинематографери „БРАЌА МАНАКИ“ е првиот и најстар филмски фестивал во светот посветен на кинематографската дејност. Фестивалот кој е започнат во 1979 година расте со голем потенцијал, така што по Декларацијата за независност на Република Македонија, на 8 септември 1991 година бил претворен во Меѓународен фестивал на светските кина застапени со играни филмови, во […]

18.09.2023

Повик за Series Rough Pitch – The Balkan Way 2023

Series Rough Pitch – The Balkan Way e пичинг работилница и онлајн настан кој оваа година ќе се одржи на 30ти октомври. Фокусот на овој настан се ТВ играни серии во фаза на развој од кои 8 избрани проекти ќе имаат можност да се презентираат онлајн со претходно снимени видео пичинзи и индивидуални Q&A сесии […]

06.09.2023

Euro Connection 2024

  Euro Connection е европски ко-продукциски форум на кратки филмови што секоја година се одржува за време на филмскиот фестивал Клермон-Феран во Франција и во чиј фокус е единствено краткиот филм. Форумот ќе се одржи на 6 февруари  и 7 февруари 2024 и ќе вклучи настани за пичинг и вмрежување на европските продукциски куќи.  Форумот се организира […]

23.08.2023

Медиа Деск МК на 5то издание на МакеКоПродокс Форумот

  Во рамките на Фестивалот за креативен документарен филм „МакеДокс“, кој оваа година го остварува 5то издание на МакеКоПродокс форумот од 21 до 23 Август,  МЕДИА Деск МК на 21 и 22 Август во Младинскиот Културен Центар во Скопје имаше поставено свој отворен штанд на кој секој заинтересиран беше информиран за можностите што програмата Креативна Европа […]

17.02.2023

Креативна Европа МЕДИА на БЕРЛИНАЛЕ

Вчера започна 73то издание на Берлинскиот меѓународен филмски фестивал, на кој Креативна Европа МЕДИА ќе биде присутна со: 18 филмови поддржани oд Креативна Европа МЕДИА во делот на развој и дистрибуција, кои ќе бидат прикажани и ќе се натпреваруваат во различни категории. YOUR EUROPEAN AUDIENCE AT A GLANCE хибриден настан организиран од EFM со поддршка […]

07.02.2023

Креативна Европа МЕДИА на Берлинале 2023

Идете на Берлинале 2023? Доколку го посетувате Берлинале овој февруари, можете да ни се приклучите на информативните сесии на Креативна Европа МЕДИА. На овие сесии ќе можете да дознаете повеќе за Креативна Европа МЕДИА повиците за поддршка за филм, ТВ анимација, документарец во фаза на развој, вклучувајќи и развој на публика и филмска дистрибуција. Дата: […]

19.12.2022

“SHARE YOUR SLATE” Сретнете ги вашите идни копродуценти

SHARE YOUR SLATE ONLINE, 31 јануари до 2 февруари, 2023 Почитувани МЕДИА корисници, заинтересирани продуценти и потенцијални апликанти,  Креативна Европа МЕДИА Деск Германија ве поканува да учествувате во виртуелниот копродукциски настан “Share Your Slate”. “Share Your Slate” е бесплатен виртуелен копродукциски настан кој се организира секоја година, во пресрет на Европскиот филмски маркет на Берлинале. […]

14.10.2022

Series Rough Pitch – The Balkan Way 2022

Series Rough Pitch – The Balkan Way e пичинг работилница и онлајн настан посветен на ТВ играни серии во рамки на индустрискиот дел на Филмскиот фестивал во Загреб, на 7 ноември 2022 во 12ч. Фокусот на овој настан се ТВ играни серии во фаза на развој од кои 8 избрани проекти ќе имаат можност да […]