Новости

22.08.2016

Отворен штанд на МЕДИА Дескот во рамките на МакеДокс

Во рамките на Фестивалот за креативен документарен филм „МакеДокс“ кој што по седми пат се одржува од 20 до 26 Август во Куршумли Ан, македонскиот МЕДИА Деск во деновите од 22 до 26 Август ќе има отворен штанд, кој што ќе функционира во периодот помеѓу 17.00 и 18.00 часот. На штандот ќе може да се […]

23.06.2016

25 години МЕДИА

https://www.youtube.com/watch?v=SEMesB9AWzg

15.06.2016

Инфо Ден на Креативна Европа во Битола

Битолскиот завод и музеј беше домаќин на инфо денот, односно промоцијата на програмата Креативна Европа на ЕУ, која се одржа на 13.06.2016. Во рамките на настанот беа презентирани можностите за аплицирање во рамките на потпрограмите Култура и МЕДИА. Целта е да се информираат потенцијалните корисници за престојните повици за аплицирање во рамките на овие потпрограми. […]

06.06.2016

Инфо Ден на Креативна Европа во Струмица

На 10 Јуни со почеток во 12 часот, во библиотеката „Благој Јанков – Мучето“ во Струмица, ќе се одржи инфо ден за Креативна Европа, потпрограми МЕДИА и Култура. Организатор на настанот е ЕУ Инфо Центарот од Скопје.

02.05.2016

МЕДИА Инфо ден во ЕУ Инфо Центар 04.05.2016

На 04.05.2016 (среда), во ЕУ Инфо Центарот, со почеток во 10.30 часот, ќе се одржи Инфо ден за Креативна Европа – потпрограма МЕДИА. Гостин на настанот ќе биде Г-динот Камен Балкански, раководител на Канцеларијата на Креативна Европа Бугарија за потпрограмата МЕДИА, со кого што во вториот дел е предвидена сесија за Прашања и одговори. АГЕНДА: […]

27.04.2016

Инфо ден на македонскиот МЕДИА Деск 26.04.2016

Во рамки на Скопскиот филмски фестивал на 26.04.2016 во кино „Фросина“ се одржа првиот Инфо ден на македонскиот МЕДИА Деск. – Улогата на МЕДИА Дескот е да пружа техничка поддршка, да ги информира потенцијалните апликанти, да им биде на располагање за да подготват квалитетни апликацаии и да пружи одговори на сите прашања, изјави Владимир Стојчевски, раководител […]

25.04.2016

Манаки и Македокс поддржани од МЕДИА

По пристапување на Република Македонија во потпрограмата МЕДИА во јули 2016, на повикот за поддршка на фестивали во декемврискиот рок аплицираа Интернационалниот фестивал на филмската камера „Браќа Манаки“ и Фестивалот на креативен документарен филм „Македокс“. Особено задоволство ни е да објавиме дека од повеќе пристигнати пријави, беше препознаено значењето на овие два фестивала и тие […]

08.04.2016

Прва поддршка од МЕДИА за Република Македонија

По официјалното пристапување на Република Македонија во потпрограмата МЕДИА на Креативна Европа на 24 јули 2015 година, на повикот за развој на проекти учествуваа два македонски филма, а исто така беа испратени и две апликации за поддршка на фестивали. Од двете испратени апликации за развој на проекти, финансиски беше поддржан долгометражен филм наменет за деца […]