Новости

01.07.2019

Два македонски филма номинирани за LUX Prize 2019

Двата македонски филма „Господ постои името ѝ е Петрунија“ во режија на Теона Митевска и „Медена земја“ во режија на Тамара Котевска и Љубомир Стефанов се номинирани за LUX Prize 2019 награда за филм на Европскиот Парламент. Официјалната селекција беше објавена на 30 јуни 2019 на 54-от филмски фестивал Карлови Вари. Селекцијата е направена од дваесет […]

03.06.2019

Консултативна средба за повикот „Дигитално поврзување на културата и аудиовизуeлните содржини“

Пријавете се за консултација

06.05.2019

2 македонски фестивали добија МЕДИА поддршка

62.000 € за „Браќа Манаки“ и “Македокс“

16.04.2019

Интервју со Ѓорче Ставрески

Креативна Европа МЕДИА Деск МК во соработка со Агенцијата за филм на Република Северна Македонија во рамките на 22. Скопски филмски фестивал организира интензивната тренинг програма предводена од Брајан Мекгил „Умешноста на добриот пичинг: подготовка и пракса“. По тој повод зборуваме со режисерот и сценаристот Ѓорче Ставрески на тема пичиниг. Ѓорче Ставрески со филмот „Исцелител“ беше учесник на неколку пичинг […]

05.04.2019

Тренинг програма: отворено пријавување

Умешноста на добриот пичинг: подготовка и пракса

14.03.2019

Златна рамка

08.11.2018

Форум „Крупен план на филмските фестивали во Македонија“

МЕДИА Деск МК на 12-ти и 13-ти ноември, во рамките на 17-от филмски фестивал „CINEDAYS“,  иницира и организира Форум кој за прв пат на едно место ќе собере 12 филмски фестивали од Македонија.   На Форумот ќе учествуваат директорите на: ИФФК Браќа Манаки, Скопски филмски фестивал, Синедејс, Македокс, ЕХО фестивал на планински филм, Анимакс Скопје […]

09.10.2018

30 европски видео игри поддржани со 3.719.720 €

Излегоа резултатите од последниот повик за „Развој за видео игри“ на МЕДИА.  30 видео игри од 12 европски земји добија вкупна поддршка од  3.719.720 €.  Германија доби поддршка за 7 видео игри, додека Полска, Норвешка и Шпанија по 3 видео игри. Сите компании, нивните проекти и точниот буџет може да ги проверите на  https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/selection-results/support-for-development-of-european-video-games-2018_en 

05.10.2018

„11 зошто, 11 затоа“ МЕДИА и Македонија

20.09.2018

МЕДИА Деск МК на 39-то издание на Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“

МЕДИА деск Македонија на 23.09.2018 во хотел Епинал-Битола ќе го организира настанот “The 1-st Close up gathering in honour of international cinematographers” во рамките на 39-от ИФФК „Браќа Манаки“. Идејата за овој настан е да го означи почетокот на серијата средби таканаречени „Close ups“, иницирани од МЕДИА Деск МК, кои ќе се оддржуваат во текот на годината со цел одблизу да се спојуваат […]