23.07.2019 - Новости

„Господ постои името ѝ е Петрунија“ ќе се натпреварува за Lux Film Prize 2019

Македонскиот филм „Господ постои името ѝ е Петрунија“ на режисерката Теона Митевска кој е поддржан од програмата Креативна Европа МЕДИА, влезе во потесна конкуренција за Lux Film Prize 2019. Покрај филмот на Митевска, во селекција се:

Cold Case Hammarskjöld – Mads Brügger (Denmark/Norway/Sweden/Belgium)

The Realm – Rodrigo Sorogoyen (Spain/France)

3-те филма од 10-те во официјалната селекција, ќе бидат дел од LUX PRIZE Competition, ќе се преведат на 24 официјални јазици на Европската Унија и ќе се прикажат во 28 ЕУ земји за време на LUX Film Days.

Креативна Европа МЕДИА е партнер на LUX Film Prize.

Повеќе може да прочитате тука.