18.12.2019 - Новости

353,873 евра поддршка од МЕДИА за македонски проекти во 2019 година

Вкупно 353,873 евра во 2019-та година добија македонски проекти кои аплицираа на програмата Креативна Европа МЕДИА. Проектите кои добија поддршка се аплицирани на следниве повици:  Филмски фестивали, Онлајн и автоматска дистрибуција и Онлајн промоција на аудиовизуелни дела.

Македонски проекти со поддршка од програмата Креативна Европа МЕДИА во 2019

1 Повик: поддршка за фестивали 
Име на фестивал Вид на фестивал Година  Износ
1.1. „ИФФК Браќа Манаки” Интернационален фестивал на филмска камера 2019 35.000 евра
1.2 „Македокс” Фестивал на креативен документарен филм 2019 27.000 евра
Вкупно 62.000 евра
2 Повик: промоција на европските аудиовизуелни дела онлајн
Име на проект Име на организација Година  Износ 
2.1 Синесквер Компанија за филмска продукција и дистрибуција Катавеј 2019 270.000 евра
2.2. Европски филмски предизвик 19/20 Блинк 42-21* (партнер организација) 2019 14.788 евра
Вкупно 284.788 евра
3 Повик: автоматска дистрибуција
Generation and reinvestment Компанија за филмска продукција и дистрибуција Катавеј 2019 7.079 евра
Вкупно 7.079 евра
Вкупна поддршка во 2019 
353.867 евра

Анализа на македонски проекти кои аплицирале и резултати за 2019 година

  • На повикот за „Автоматска дистрибуција“ (Distribution Automatic Support 2018) аплицирани се 3 проекти, од кој еден добил поддршка. Сите резултати тука.
  • На повикот „Пристап до маркети“ (Access to Markets 2019) аплициран е еден проект кој не добил поддршка. Сите резултати тука.
  • На повикот „Развој на проект“ (Support for Development of Audiovisual Content – Single Project 2019 – EACEA/22/2018) аплицирани се два проекти, од кој ниту еден не добил поддршка. Сите резултати тука. 
  • На повикот „Промоција на европските аудиовизуелни дела онлајн“ (Promotion of European audiovisual works Online – Call EACEA/30/2018) аплицирал еден проект кој добил поддршка. Сите резултати тука. 
  • На повикот „Филмски фестивали прв рок“ ( Support for Film Festivals – deadline 1) аплицирале два фестивала и двата добија поддршка. Сите резултати тука.
  • На повикот „Филмски фестивали втор рок“ (Support for Film Festivals – deadline 2) аплицирале два фестивала и двата не добија поддршка. Сите резултати тука. 
  • На повикот „Развој на проект“ (Development of Audiovisual Content – Single Project 2019 – Call EACEA/22/2018 -2nd deadline of 24/04/2019) аплицирани се седум проекти. Еден анимиран проект, два документарни проекти и четири играни проекти,  од кој ниту еден не добил поддршка. Сите резултати тука.

 

Македонски филмски професионалци со учество на тренинг програми поддржани од МЕДИА

Повеќе македонски професионалци од аудио-визуелниот сектор учествуваа на следниве тренинг програми поддржани од МЕДИА: Torinо Film Lab, Less Is More, East Silver-Ji.hvala, BelDocs Academy, MFI Script 2 Film, BDC Discovery, Erich Pommer Institute Business Development for Success, European Short Pitch (извор: Агенција за Филм на Република Северна Македонија и МЕДИА Деск МК)

 

Активности на МЕДИА Деск МК во 2019-та година

МЕДИА Деск МК во 2019-та година организираше тренинг програми за „Маркетинг во филм“ и „Умешноста на пичингот“  и беше ко-организатор на првиот форум за ко-продукции во документарниот филм „MakeCoProdox“. Со своја програма, информативни сесии и панели беше дел од „Златна рамка“, „Скопски филмски фестивал“ „Beach film festival”, Media Innovation Forum, „Браќа Манаки“, „ОДА Тетово“ и „Синедејс“.  Македонија во 2019-та преку МЕДИА Деск МК стана дел од најголемиoт европски форум за ко-продукција на краток филм Euro Connection.

МЕДИА Деск МК продолжува со своите активности во 2020 година,  како и до сега, отворени сме за консултации поврзани со тековните повици, можности за интернационални партнерства и совети за тренинзи и работилници.

Среќни празници,

Тим МЕДИА Деск МК