18.09.2023 - Новости

Повик за Series Rough Pitch – The Balkan Way 2023

Series Rough Pitch – The Balkan Way e пичинг работилница и онлајн настан кој оваа година ќе се одржи на 30ти октомври. Фокусот на овој настан се ТВ играни серии во фаза на развој од кои 8 избрани проекти ќе имаат можност да се презентираат онлајн со претходно снимени видео пичинзи и индивидуални Q&A сесии пред жири составено од експерти од индустријата.

Работилницата за подготовка на видео пичинг ќе биде водена во периодот од 18 октомври до 27 октомври 2023 од страна на искусни интернационални филмски работници, сценаристката Валерија Рихтер (Valeria Richter) и продуцентката Хелен Гранкуист (Helene Granqvist).

Жири комисијата ќе определи кој проект ќе добие награда од 4.000 евра за понатамошен развој, како и други дополнителни награди.

Повикот за учество е отворен за кандидати кои доаѓаат од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Грција, Северна Македонија, Србија, Хрватска и Црна Гора.

Избраните кандидати мораат да учествуваат на работилницата за подготовка на пичинг која ќе се одржува во следниве денови:

  • 18 и 20.10. – тимска работа: 9.30 – 12.30 / 13.30 – 18.30 часот
  • 23.10. – состаноци 1:1 + индивидуална работа: 9.30 – 12.30 / 13.30 – 17.30 часот
  • 24.10. – тимска работа: 9.30 – 12.30 / 13.30 – 16.30 часот
  • 25.10. – создавање и испорака на првата верзија на видео теренот.*Во наведениот период – работа на индивидуална работа и пичинг вежба.
  • 27.10. – индивидуална работа: финалниот пичинг видео со максимално времетраење од 5 минути мора да се достави најдоцна до 17 часот.

Настанот ќе се одржи онлајн на 30 октомври, од 12:00 до 14:30 часот.

Кандидатите треба да ги достават следните материјали:

  1. Logline + синопсис за сезоната (најмногу 1½ страна + контакт информации ½ страна**)
  2. Moodboard (најмногу 1 страна)
  3. Мотивациско писмо (најмногу 1 страна: Зошто оваа серија? Зошто ти и зошто сега? Која е твојата визија за проектот како креатор?)
  4. CV кое вклучува 5 реда наративно био (најмногу 1 страна)
  5. Портрет фотографија (2 MB, прикачена одделно во мејлот)

**) Ве молиме вклучете ги информациите за контакт проследени со спецификациите на серијата: број и времетраење на епизоди, формат, жанр, јазик, статус на проектот ( фаза на развој/ финансирање), копродуценти наведени на почетокот на ворд документот.

Материјалите треба да се испратат на англиски јазик на: martina.petrovic@mediadesk.hr.

Рок за пријавување: 29 септември до 17ч.

Настанот е организиран од страна на Креативна Европа МЕДИА Деск Хрватска со поддршка од МЕДИА Десковите од Бугарија, Црна Гора, Грција, Србија и Северна Македонија.