23.11.2023 - Новости

Отворен повик за меѓународни продуценти пренасочени кон анимација

CEE Animation и Clermont-Ferrand Short Film Market повторно соработуваат оваа година за да ја донесат работилницата за анимација во Клермон-Феран. 4-дневната работилница е отворена за меѓународни продуценти од сите области на филмската и аудиовизуелната индустрија кои се заинтересирани за продукција на анимирани филмови или тек допрва сакаат да навлезат во овој сектор – по можност, но не исклучиво со проектна идеја или краток проект во развој. Ќе се одржи од 3 до 6 февруари во Клермон-Феран, за време на Меѓународниот фестивал на кратки филмови и маркет за кратки филмови Клермон-Феран. Продуцентите мора да ја испратат својата апликација преку онлајн формулар најдоцна до 30 ноември 2023 година на следниов линк: https://forms.gle/cmtJXgsoxAc5W4L9A

Animation Lab нуди интензивна обука прилагодена на филмските продуценти кои сакаат да стекнат знаење и увид во продукцијата и дистрибуцијата на анимирани кратки филмови. Таа има за цел да обезбеди длабински увид во индустријата за анимација. Опфаќа теми како што се развој на кратки анимациски проекти, продукција и постпродукција, фестивалска стратегија и дистрибуција.

Програмата е составена од инспиративни предавања од водечки експерти, групна работа на проектни идеи и планови за производство, сесии за повратни информации и индивидуални консултации. Во сесиите ќе се разгледаат различни можности за финансирање во Европа, обезбедени од програмски експерт од Креативна Европа – МЕДИА.

Работилницата ќе ја водат двајца искусни професионалци за анимација, Annemie Degryse (Studio Lunanime, Белгија) и Kristel Toldsepp (A Film, Естонија) под водство на претставници на CEE Animation Workshop. Покрај усовршување на своите вештини, учесниците ќе добијат бесплатна акредитација на маркетот за кратки филмови Клермон-Феран и придобивките од работилницата за пост работилници преку нивно вклучување во мрежата на алумни CEE Animation со континуиран пристап до предавања и презентации и попусти за учество на водечки настани во индустријата . Работилницата ќе вклучува најмногу 10 учесници.

Котизацијата за учество (250 евра) за избраните продуценти ги вклучува сите школарини, акредитации и ручеци (патувањето и сместувањето не се покриени). Работилницата ќе се одржи на англиски јазик.

Работилницата е организирана во соработка со Клермон-Феран маркетот за кратки филмови и Работилницата за анимација на CEE и поддржана од потпрограмата  .